Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Lenka Šmídová s Kratzigovou byly deváté na Světových hrách
 
      22. května - Neusiedl (Rakousko)- Česká posádka Lenka Šmídová a Elisabeth Kratzigová skončila devátá ve třídě 470 na prestižní regatě Světových jachtařských her mezinárodní federace, které v sobotu skončily na Neziderském jezeře v Rakousku.

 
Olympijskou třídu 470 vyhrály světové jedničky Ingrid Petitjeanová a Nadege Dourouxová z Francie.
"Byl to jeden z největších závodů jachtařské sezony s nejlepší současnou konkurencí, proto považujeme postup do velkého finále za pozitivní," napsala Šmídová novinářům.
Světové jachtařské hry se konají jednou za čtyři roky, rovnají se Světovým pohárům. Všichni závodníci používají netradičně stejné, půjčené plachetnice. "A jelo se na jezeře, a to relativně malém a mělkém," řekla Šmídová.

Pětidenní kvalifikací prošly Šmídová s Kratzigovou hladce, i když se dvakrát převrátily. Poprvé se tak stalo v druhé kole úvodní jízdy kvůli špatné koordinaci. "Málem jsme utopily peň, který je potřeba na jízdu po větru," řekla Šmídová.
Podruhé se "vykoupaly" v poslední jízdě kvalifikace, do které už nemusely nastoupit, protože postup měly jistý. V druhém kole udělaly obrat v těsné blízkosti dalších lodí a potřebovaly se rychle rozjet. "Při obratu jsem přeskočila z jedné strany lodi na druhou a začala vyvažovat, ale nepodařilo se mi správně zasunout nohy pod vyvažovací popruh a vypadla jsem z lodi. Elizabeth se snažila situaci zachránit, ale loď se po několika sekundách převrátila a ona spadla z hrazdy rovnou do hlavní plachty a protrhla ji," řekla Šmídová.

První z devíti finálových rozjížděk Šmídová s Kratzigovou s přehledem vyhrály. I v druhé rozjížďce byly zpočátku na prvním místě, pak ovšem vjely do bouřky s deštěm a silnými poryvy větru. "Tam jsme si nejvíce vytrpěly. U první bójky po obratu po větru jsme se převrátily a ztratily vedení i kontakt s hlavní skupinou," řekla Šmídová.
Skončily patnácté a ani v dalších třech jízdách se nevešly do desítky. "Měly jsme špatně zasazen stěžeň do patky stěžně, čímž bylo i celé nastavení plachetnice mimo a loď neměla rychlost," řekla Šmídová. V šesté a sedmé rozjížďce se druhým a třetím místem vešly na stupně vítězů. Před poslední jízdou byly šesté, ale finiš jim nevyšel a o tři místa si v celkovém pořadí pohoršily.

Výsledky:
470 ženy: 1. Petitjeanová, Dourouxová (Fr.) 26 b., 2. Rechichiová, Parkinsonová (Austr.) 40, 3. Taranová, Pacholčyková (Ukr.) 53, ...9. Šmídová, Kratzigová (ČR) 78.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>