Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Silný vítr na Sydney-Hobart lámal stěžně, tři jachtaři zraněni
 
      Sydney 27. prosince - Tři těžce zraněné musel převézt vrtulník do nemocnice z obří jachty Maximus v průběhu tradičního závodu ze Sydney do Hobartu, který zdramatizoval nečekaně silný vítr.

 
Novozélandská loď včera přišla v drsných podmínkách o stěžeň z karbonových vláken v hodnotě půl milionu dolarů, při jehož pádu utrpělo zranění celkem šest osob.

Do nesnází se dostala také posádka australské jachty Koomooloo, která závod před 38 lety vyhrála. Letitá loď začala nabírat vodu a potápět se, takže osm lidí na palubě muselo nastoupit do záchranných člunů. Na pomoc jim vyrazily dva vrtulníky a záchranné lodě, které je dopravily do bezpečí.

V čele se pohybují australské maxijachty Wild Oats a Skandia. Na desátou pozici si polepšila jachta DHL, na níž pluje český olympionik Martin Trčka v roli kormidelníka a stratéga. Kvůli nepřízni počasí je v podstatě vyloučeno, aby Wild Oats překonala svůj loňský rekord jeden den, 18 hodin a 40 minut.
Během necelých 24 hodin po startu odstoupilo ze závodu sedm ze 78 lodí. Byla mezi nimi i nizozemská jachta ABN AMRO, vítězka prestižního závodu Volvo Ocean Race, která průběžně vedla, než přišla o stěžeň.

Také loď Maximus musela odstoupit z předních pozic. "Myslím, že jsme byli první," řekl její spolumajitel Bill Buckley australskému rozhlasu s tím, že byly zničeny i plachy za 300 tisíc dolarů. Jeden z členů posádky při pádu stěžně utrpěl zlomeninu pánve, další mají pochroumaná záda a hrudník. Všichni tři byli hospitalizováni v Canbeře.
Posádka Koomooloo se snažila historickou jachtu, která před závodem prošla důkladnou rekonstrukcí, všemi silami zachránit. Jachtaři dokonce vytrhali prkna z paluby ve snaze najít díru v trupu. "Dělali jsme, co jsme mohli," řekl novinářům majitel a kapitán Mike Freebairn.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>