Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Vrcholem jachtařské sezóny v Čechách bude mistrovství světa
 
      PRAHA 28. června - S příchodem prázdnin se naplno rozběhne jachtařská sezóna na českých vodách. Po červnovém mistrovství třídy Star se od července do října uskuteční dalších devět domácích šampionátů v různých lodních třídách.

 
Vrcholnou akcí však bude mistrovství světa v jachtinku družstev, které se od 20. do 25. srpna uskuteční na brněnské přehradě.
Na světový šampionát, jenž se koná jednou za dva roky, by do Brna mělo zamířit 19 špičkových posádek z třinácti zemí. Pořádající Česká republika bude mít dvojnásobné zastoupení: domácí nadějí bude první posádka Musil - Landkamerová, Neumann - Křížek a Kozelský - Kozelská, druhou šestici vytvoří členové pořádajícího brněnského týmu Vodních sportů. Světové zlato bude obhajovat posádka z Nového Zélandu, dalšími favority jsou Američané a Britové. Tajným snem českých jachtařů je zaútočit na bronz. Po brněnské přehradě se budou prohánět speciálně upravené plachetnice třídy 420; z rozjížděk postoupí nejlepší osmička do čtvrtfinále, poté se bude závodit vyřazovacím způsobem.
Druhou mezinárodní akcí v letošním roce na území ČR bude evropský šampionát třídy Cadet pro mládež od osmi do 17 let koncem července na Lipně. O velkém zájmu svědčí vysoký počet 125 přihlášených dvoučlenných posádek z deseti zemí.
Program MČR v jachtinku: 5.-8. července: třídy Cadet, Fireball, Vaurien, 420, Flying Dutchman (Lipno) a Optimist, Laser-Radiál (Lipno-Hruštice), 2.-7. srpna: FUN (Polsko), 10.-12. srpna: kajutové plachetnice (Lipno), 30. srpna-2. září: Evropa, Laser-standard, Tornádo, IMC, RAC, OK (Lipno), 7.-9. září: Pirát (Máchovo jezero), 15.-16. září: závod družstev (Brněnská přehrada), 27.-30. září: Finn (Nové Mlýny), 13.-20. října: Česká námořní rallye pro námořní jachty

ČTK. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>