Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Zpráva z největšího světového závodu katamaránů ? Round Texel
 
      Plzeňská posádka David Křížek a Martin Šedivec již trénují na ostrově Texel na severu Holandska.

 
V sobotu se zde totiž zúčastní největšího světového závodu katamaránů (dvoutrupých plachetnic).





Na Texel se sjely stovky jachtařů z celé planety. Jsou zde olympijští vítězové, mistři světa, držitelé Amerického poháru, ale také jachtaři z oceánských regat. Ti všichni se v sobotu v poledne postaví na start již 33. ročníku náročného závodu Round Texel. Již nyní zde panují velmi tvrdé povětrnostní podmínky a každý den přibývá závodníků se zlámanými stěžni. Na sobotu je ale předpověď ještě krutější. Vítr má s frontálním systémem ještě zesílit a vlny mají dosahovat až 4 metrů. Bude velice obtížné vůbec vyplout přes balící se příbojové vlny na start. Pak nastane souboj na ve vysokých rychlostech na obřích vlnách. Nad startovní čarou přeletí vrtulník a spuštěním červeného kouře odstartuje tento divoký závod kolem ostrova Texel. Rekord regaty je zatím 2 hodiny a 7 minut a lze předpokládat, že v obřích vlnách letos překonán nebude.

David Křížek a Martin Šedivec letos startují na celokarbonovém katamaránu Eagle 20 XXL RODOP, který byl speciálně vyroben právě pro tento závod. Natáčecí 11 metrový stěžeň však nese příliš velké oplachtění pro tak náročné povětrnostní podmínky, tak bude těžké vůbec tuto loď udržet na hladině. David dojel v loňském roce společně s Milanem Hájkem při jejich premiéře na skvělém 7. místě z 550 lodí, ale to panovaly ideální podmínky. Uvidíme tedy, jak se bude posádce dařit v letošním roce.
Jedinou Českou posádku v tomto závodě opět podpořila společnost RODOP. Dalšími partnery jsou Marine4U, ComLet a Plzeňský kraj. Všem patří velké poděkování

Oficiální stránky závodu:
www.roundtexel.com/Default.asp?xlid=en

www.davidkrizek.cz

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>