Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Čeští raftaři v dějišti MS čekají, až dorazí první soupeři
 
      Zatímco čeští vodní slalomáři po zrušení světového šampionátu v těchto dnech absolvují přesun ze Spojených států do České republiky, na své mistrovství světa se za oceánem chystají raftaři. Šampionát se má podle rozhodnutí Mezinárodní raftařské federace (IRF) uskutečnit i po tragických událostech v USA v nezměněném rozsahu od 22. do 25. září na řekách Gauley a New River ve státě Západní Virgínie.

 
Dobrodružství v peřejích se má zúčastnit na 400 raftařů z celého světa a už ve čtvrtek jsou na programu oficiální tréninky. V dějišti MS se ovšem nachází zatím pouze česká mužská posádka ve složení Miloš Čihák, Jiří Novák, Milan Pražan, Michal Bluma, Milan Znamenáček a Tomáš Křivánek, kteří do USA odcestovali den před teroristickým útokem. "Zatím jsme tu neviděli žádné soupeře. Doufejme, že přijedou každým dnem," vzkázal ze zámoří kapitán týmu Miloš Čihák. Většina účastníků MS startovala ještě před necelými dvěma týdny v prestižním závodu Camel White Water Challenge v Zambii na řece Zambezi.
Pořadatelé proto i s ohledem na potíže s dopravou po tragédii v New Yorku a ve Washingtonu počítají s příjezdem posádek na poslední chvíli. Česká posádka využívá čas a prostor v dějišti k tréninku na obou řekách. "Řeku Gauley jsme už jeli třikrát. Na závod ale pořadatelé zvýší průtok vody zhruba o třetinu, stejně jako na New River, kde jsme pilovali sprinty," uvedl Čihák. Až dnes se do USA vydala také česká ženská posádka úřadujících mistryň Evropy ve složení Lucie Binarová, Alena Mašková, Kateřina Zichová, Petra Halašková, Michaela Marousková a nejlepší světová sjezdařka na divoké vodě Michala Strnadová. Raftaři budou o světové medaile bojovat ve sprintu, slalomu, sjezdu a v kombinaci těchto disciplín. "Chtěli bychom obhájit první místo ve slalomu, který je naší nejsilnější disciplínou, a kéž bychom skončili nejhůř pátí celkově," nastínil cíle Stanislav Hájek, předseda rady raftingu Svazu vodáků České republiky. "Ženy jedou rovněž především pro úspěch ve slalomu. Vždyť dokázaly vyhrát i na Zambezi," dodal Hájek. Program MS: sobota 22. září: sprint, neděle 23. září: slalom, úterý 25. září: sjezd.

ČTK. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>